R.P. DE HERT Jozef


Né à Hoevenen (province Antwerpen), 15/06/1907
Décédé à Kongolo, 01/01/1962
Nationalité: belge

 

Profession: Orly (Fr), 08/09/1928
Sous-diaconat: Leuven, 15/04/1933
Diaconat: Leuven, 17/04/1933
Ordination sacerdotale: Leuven, 09/07/1933
Consécration à l'apostolat: Leuven, 08/07/1934
Voeux perpétuels: Leuven, 30/09/1931

Le Père Jozef De Hert, l'aîné des missionnaires tués à Kongolo, est né à Hoevenen (Stabroek), au centre des Polders anversois. Il partait au Congo pour la première fois le 5 octobre 1934 (et la dernière fois, la 4°, le 19 mars 1961).

Dès son arrivée en 1934, il fut pris en main par le Père Gaston Van den Bulcke. Toute sa vie fut marquée par l'empreinte de ce vétéran du Congo. C'est le Père Gaston donc qui l'initia à la vie missionnaire (à Lubunda).
En 1940 le Père De Hert était à Kindu pour diriger l'école moyenne. Après son congé il devint supérieur à Lubunda, puis la Maison Mère le nomme supérieur principal des missions spiritaines au Congo (résidence à Kongolo), charge qu'il remplit pendant trois ans. Il dirigea ensuite la jeune mission de Sentery (Lubao, province du Kasaï). Puis, après un deuxième congé, il devint professeur au petit séminaire de Kongolo.
Esprit méthodique, il a formé des pléiades de moniteurs à Lubunda, des commis d'élite à Kindu et des fervents séminaristes à Kongolo.
En juin 1960, il était en Belgique et des amis l'avaient pressé de rester au pays, lui faisant valoir qu'il avait déjà donné tant de preuves de dévouement aux Congolais. " Je retourne, dit-il, ma place est là-bas, pas ailleurs. Au contraire, aujourd'hui plus que jamais, ils ont besoin de moi."
C'est, comme pour les autres victimes du drame, par la radio et la presse que sa famille, ses amis, ses connaissances, sa congrégation, apprirent l'affreuse nouvelle du drame de Kongolo...


Naar de "Gazet van Antwerpen", op bezoek bij dhr Petrus De Hert (broer van Pater Jozef) in Stabroek
De schoonzus van Pater Jozef barstte in snikken uit: "Kort voor Kerstmis ontvingen wij nog een brief van hem. En weten dat hij nu op afschuwelijke wijze werd vermoord... Hij hield zoveel van ons allen. Toen hij vorig jaar op 19 maart voor de vierde maal vertrok, wuifde hij nog van de trappen van het Sabenavliegtuig naar ons, als wilde hij zeggen: 'tot over enkele jaren' ".
Pater de Hert vertrok de eerste maal op 5 october 1934. Dertien jaar verbleef hij in Congo zonder terug te keren, omdat dit onmogelijk was wegens de oorlog. In 1947 kwam hij terug. Nog eens een verlof enkele jaren later. En dan zijn laatste verlof einde 1960.
" Nu ik zijn laatste brief herlees", zegt mevrouw De Hert-Dingeman, " klinken sommige woorden als had hij een voorgevoel van wat hem in Kongo te wachten stond. Hij schreef immers: 'Het wordt hier kop of letter met de politieke toestand' "...

Uittreksel uit de 'Postiljon', mei 1968 (jaargang 20, 1° 2)
Jeugd

Jozef De Hert, vierde van vijf kinderen, werd te Hoevenen geboren op 15 juni 1907, zoon van Petrus De Hert en Maria Adriaansens (toen waren de eerste vier missionarissen van de H.Geest op weg naar de missie waar Pater De Hert hun apostolaat later zou voortzetten).
In zijn kinderjaren is Jozef weinig thuis geweest door het overlijden van zijn vader in 1909. De kinderen werden gescheiden. In 1914 werd hij in het Gesticht van St Hieronimus te Sint-Niklaas geplaatst. In 1918 vertrok Jozef naar de Apostolische school van de Paters Jezuïeten te Turnhout voor zijn middelbare studies.
Roeping
Na zijn humaniora kwam Jozef in contact met zijn dorpsgenoot Pater Constant Van Hoof, Spiritijn. Zo heeft hij zich aangeboden bij de Paters van de H.Geest. Op 8 september deed hij zijn professie in Orly (Fr), internationaal noviciaat van de Paters van de H.Geest. Volgde dan de priesteropleiding in België. Op 9 juli werd hij priester gewijd te Leuven. Na een laatste jaar studie werd hij benoemd voor de missie van Belgisch Kongo en vertrok te Antwerpen op 5 october 1934.
Missionaris
Van 1934 tot 1940 was Pater De Hert leraar aan de normaalschool van Lubunda; vervolgens, tot 1947, aan de middelbare school van Kindu. Na zijn eerste verlof in België werd hij aangesteld tot procurator van het bisdom Kongolo. In 1951 werd hij benoemd tot principaal overste van de Paters van de H.Geest in Belgisch Kongo. Na drie jaar verbleef hij een tijd in de missie van Sentery (nu Lubao) om dan naar Kongolo terug te keren. Zijn laatste taak was het Klein Seminarie van Kongolo.
Op nieuwjaarsdag 1962 werd hij in Kongolo vermoord, samen met zijn medebroeders...


Page précédente